Schoorsteenveger
Schoorsteenveger
J Schinkel en Zn Schoorsteenvegersbedrijf in
IJsselmuiden
[Terug naar plaats IJsselmuiden]




J Schinkel en Zn Schoorsteenvegersbedrijf
Bergweg 2/A
8271CD IJsselmuiden

tel: 06-51193202

Extra informatie

Ons bedrijf is gevestigd in het schitterende IJsselmuiden, aan de IJssel. Bij ons kunt u terecht voor het reinigen van uw schoorsteen.   
Op onze site vindt u onze diensten, en tarieven. Ook vindt u een aantal handige tips om de kans op een schoorsteenbrand nog kleiner te maken. 
 
Zo'n 15 jaar geleden zijn wij naast ons rietdekkersbedrijf ok gestart met het vegen van schoorstenen. Wij waren bij een klant een rietendak aan het vernieuwen en deze man had ook een schoorsteen in zijn dak staan en vroeg ons of wij deze ook konden vegen, nu had ik dat al wel eens gedaan bij de brandweer waar ik als vrijwilliger bij werk, maar om het zo bij iemand te doen was toch even anders. Maar ja ladders en dergelijke om op dak te komen had ik dus al gewoon geprobeerd en ging ons goed af. Deze man zei dat wij dat er gewoon bij moesten gaan doen want er was genoeg werk in. Zo gezegd zo gedaan en eerst eens bij familie geprobeerd en geleidelijk kwamen er steeds meer mensen ons vragen of we ook bij hen de schoorsteen wilden vegen. En vanaf die tijd zijn wij vaak op pad om weer ergens een schoorsteen te vegen. Niet alleen in IJsselmuiden, maar tot ver in de regio gaan we, al om daar weer een schoorsteen te vegen. Naast het schoorsteen vegen komen er natuurlijk allerlei kleine dingen bij kijken waar mensen dan om vrgane zoals het schoonmaken van de dakgoot of het lappen van de ramen waar mensen zelf niet bij kunnen komen en ook dit doen wij er bij. 
 
Een schoorsteen is een afvoerkanaal voor rookgassen. 
 
Geschiedenis van de schoorsteen 
 
Oorspronkelijk werden vuren binnenshuis gestookt waarbij de rook via verschillende kleine gaten in het dak de hut verliet. De eerste schoorstenen werden waarschijnlijk als volgt ontworpen: het dak werd uitgerust met een grotere opening om de rook door te laten.Vroeger werd het vuur in het midden van het huis gestookt zodat de ganse ruimte van een optimale hoeveelheid warmte kon genieten. Later werd het vuur aan een muur geplaatst waarbij de schoorsteen een horizontale opening was. Men ontdekte echter snel dat rook hierdoor niet optimaal weg raakte uit de omgeving.Men ontwikkelde de schouw, die de rookgassen opving en afvoerde. Hieruit ontstond de schoorsteen zoals we ze nu kennen; de werking berust op twee principes. Het ene is dat warme lucht lichter is dan koude. Door boven het vuur een verticale kolom te plaatsen stijgt de opgewarmde lucht snel waarbij de rook zelf meegezogen wordt. Het andere principe is dat als er wind over de schoorsteen waait deze lucht aanzuigt volgens het principe van Bernoulli en de wet van Bernoulli. 
 
Jaarlijks zijn er honderden schoorsteenbranden die aanzienlijke schade aan woningen veroorzaken. Onderzoek heeft uitgewezen dat 40% van de schoorstenen niet periodiek geveegd worden. Veel mensen staan niet of nauwelijks stil bij het feit dat een schoorsteen onderhoud nodig heeft. Bij het stoken van hout, kolen of olie ontstaan onverbrande deeltjes die in het rookkanaal terecht komen. Deze deeltjes hechten zich aan de wand van het rookkanaal en vormen een teerachtige, zeer brandbare laag die creosoot (teer) genoemd wordt. Bij een temperatuur van ongeveer 500 graden (al snel bereikt wanneer u de kachel stookt) vliegt deze laag in brand en de schoorsteenbrand is een feit. Regelmatig de schoorsteen laten vegen is daarom belangrijk. 
 
Bij gebruik van hout, kolen of olie wanneer de kachel of open haard gebruikt wordt als sfeerverwarming, is één keer per jaar vegen voldoende. (mits u droog en onbehandeld hout stookt). Bij intensief gebruik, bijvoorbeeld als hoofd-of bijverwarming is het verstandig om het kanaal twee keer per jaar te laten vegen. 
 
 
De meeste kachelstokers hebben een verkeerde stooktechniek. 
 
De kachel met hout vullen, de asla open zetten en lekker laten loeien. Totdat het binnen zo warm wordt dat ze alle schuiven en kleppen dicht gaan zetten (temperen). 
 
Als je dat doet, krijg je een te lage temperatuur in de schoorsteen (onder de zestig graden). Dit is het dauwpunt. Dan gaat de schoorsteen condenseren en krijg je een teerafzetting in de wand van de schoorsteen die je er met vegen niet uit krijgt. Deze teerafzetting wordt ook wel creosoot genoemd. 
 
 
Daarom kun je het best een temperatuurmeter plaatsen op de pijp van de kachel en die als leidraad gebruiken. De juiste temperatuur op de juiste plaats. 
 
Het stoken van een kachel 
◾Het vuur regelt u door meer of minder lucht in de kachel toe te laten. 
◾Veel brandstof maakt het moeilijker de juiste lucht in te stellen. 
◾Conclusie: met regelmaat een kleine hoeveelheid brandstof toevoegen. 
◾Regel de luchttoevoer zodanig dat het vuur met heldere vlammen en weinig rook brandt 
 
Het stoken van een openhaard 
◾Bij een haard met open vuur is een overmaat van lucht aanwezig. 
◾Met de hoeveelheid brandstof regelt u het vuur. 
◾Regel nooit het vuur met de schoorsteenklep. Dat geeft koolmonoxide en is gevaarlijk. 
◾Barbeque niet in de haard, de rook (vetdamp) zet zich af in de schoorsteen en geeft extra kans op schoorsteenbrand. 
◾Conclusie: goed stoken betekent een tussenweg zoeken van fel en gesmoord stoken. 
 
Stoken, de meeste belangrijke tips 
 
◾Laat altijd wat as achter in de haard. 
◾Gebruik alleen (goed gedroogd) hout als brandstof. 
◾Gebruik iedere keer maar een paar blokken, vooral niet teveel. 
◾Gbruik géén behandeld hout (verf, beits, geïmpregneerd, etc.). 
◾Gebruik géén multiplex, spaanplaat en oud papier. 
◾Zorg voor een goede zuurstoftoevoer (eventueel een raam op een kier).